BAŞVURU KOŞULLARI VE SINAVLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsüne 2024–2025 Eğitim–Öğretim Yılı “Bahar” Yarıyılı için aşağıda belirtilen Yüksek Lisans (Tezli, Tezsiz) ve Doktora programlarına öğrenci alınacaktır. Başvuru şartları, yazılı ve mülakat sınavı ve değerlendirme ile ilgili açıklamalar aşağıda verilmiştir. Kontenjanlar için tıklayınız.
1) 2024–2025 Bahar yarıyılında yüksek lisans ve doktora programlarına başvuracak adayların Yükseköğretim Kurulunun 17/11/2021 tarihli yönetmelik değişikliğine göre ALES asgari 55 standart puanı (5 yıl geçerli) veya son üç yılda tıpta uzmanlık sınavından TUS/ diş hekimliği uzmanlık sınavından DUS’tan en az 50 temel tıp/diş hekimliği temel puanına almış olmaları şarttır.
a) Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek doktora programlarına başvuran adaylarda ve doktora eğitimini tamamlamış adaylarda ALES koşulu aranmaz.
b) Temel tıp veya diş hekimliği temel puanı, TUS/DUS’ta temel tıp bilimleri testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; klinik bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir.
2) a) Yüksek lisans programlarına YÖKDİL, YDS (5 yıl geçerli) veya Çukurova Üniversitesi YADYO sınavından en az 55 puan almış olanlar (2 yıl geçerli) veya Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen sınavlardan eşdeğer puan almış olanlar başvurabilirler.
b) Doktora Programlarına YÖKDİL veya YDS’dan en az 60 puan almış olanlar (5 yıl geçerli) veya Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen sınavlardan eşdeğer puan almış olanlar başvurabilirler.
3) Biyoistatistik Anabilim Dalı tezli yüksek lisans programına başvuracak adaylar için, Tıp Fakültesi veya Fen Edebiyat-İstatistik Bölümü mezunu dışında mezuniyete sahip olan adaylar (Diş Hekimliği, Ebelik-Hemşirelik, Matematik, Bilgisayar veya Biyomedikal Mühendisliği, Ekonometri) için sayısal ALES puanı 70 üstü olması gereklidir.
4) Medikal Fizik Anabilim Dalı Sağlık Fiziği tezli yüksek lisans programına başvuracak adaylardan, ALES notunun en az 70, YÖKDİL/YDS puanının en az 55 ve mezuniyet not ortalamasının en az 2,60 olması şartı aranacaktır. Sağlık Fiziği programında tezsiz yüksek lisans yapmış olanlarda not ortalama şartı aranmaz.
5) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı tezli yüksek lisans ve doktora programına başvuracak adaylardan, ALES notunun en az 70, YÖKDİL/YDS puanının en az 60 olması şartı aranacaktır.
6) Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Spor Bilimleri doktora programına başvuracak adaylardan, ALES notunun en az 55 puan, YÖKDİL/YDS puanının en az 55 puan olması şartı aranacaktır.
7) Ebelik doktora programına başvuru şartında; lisansını Ebelikte, yüksek lisansını Ebelik veya
Sağlık Bilimleri Alanında tamamlamış olmak koşulu aranmaktadır. (Sağlık Bilimleri alanında yüksek lisans yapanlar “Ebelik Doktora Bilimsel Hazırlık Programını” başarı ile tamamladıktan sonra Doktora programına başlayabilecektir.)
8) Yüksek Lisans ve doktora adaylarının başvuruları, 16 Aralık 2024 – 16 Ocak 2025 tarihleri arasında saat 17:00’a kadar Enstitümüze internet üzerinden yapılacaktır.
9) Başvuru onaylandıktan sonra başvurunun kaydedildiğini bildiren bir mesaj ve başvuru numarası ekrana gelecektir. Başvurunun tamamlanmış olması için başvuru koşullarında belirtilen sınav evraklarının sürelerinin geçerliliklerinin olması gerekmektedir.
Başvuru belgelerinin en geç 16 Ocak 2025 tarihinde saat 17:00’a kadar sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Aksi halde başvuru geçerli olmayacaktır.
10) Yüksek lisans/ doktora giriş sınavları (yazılı ve mülakat) 28 Ocak 2025 tarihinde ilgili Anabilim Dallarında Saat 10:00’da yüz yüze yapılacaktır.
11) Yüksek lisans ve doktora adaylarının yatay geçiş başvuruları, 16 Aralık 2024 – 16 Ocak 2025 tarihleri arasında saat 17:00’a kadar Enstitümüze internet üzerinden yapılacaktır.
Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü MADDE 5 – (1) Üniversite içindeki başka bir anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış ders aşamasında olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara ilgili anabilim/anasanat dalının olumlu görüşü de alınarak, yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Anabilim/Anasanat dallarının yatay geçiş kontenjanları, anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü alınarak ilgili enstitü kurulunca belirlenir. Yatay geçişler yarıyıl başlarında ve araştırma görevlisi sınavını kazanan öğrenciler hariç, ders alma süresi içerisinde yapılır. Yatay geçiş yapan yüksek lisans öğrencisi tez önerisini en erken, yatay geçiş yaptığı dönem sonunda verebilir; doktora öğrencisi ise yeterlik sınavına en erken yatay geçiş yaptığı dönem sonunda girebilir. Lisansüstü programlara yatay geçiş yapan öğrencinin başvurduğu anabilim/anasanat dalı için başvuru sırasında adaylarda aranan yabancı dil koşulunu sağlaması gereklidir.
13) Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğin Madde–9 (5) bendi gereğince öğrencilerin devam koşullarını yerine getirmeleri zorunludur.
NOT: Yazılı sınavdan 50 ve üzeri puan alan adaylar sözlü (mülakat) sınavına girmeye hak kazanırlar.
ONLİNE BAŞVURU SIRASINDA İSTENİLEN BELGELER
a) Lisans veya yüksek lisans diplomasının onaylı örneği (Yabancı ülkelerden alınan diplomaların Yüksek Öğretim Kurulu'nca eşdeğerliliğinin yapılmış olması gerekmektedir)
b) Lisans ve/veya yüksek lisans eğitimi sırasında aldığı notları ve ortalamasını gösteren belge (Transkript),
c) 1 adet fotoğraf
d) ALES (5 yıl geçerli), TUS belgesi (3 yıl geçerli) veya DUS belgesi (3 yıl geçerli),
e) YDS, YÖKDİL (5 yıl geçerli) veya YADYO (2 yıl geçerli) gibi dil sınavı belgesi,
*Uluslararası Öğrenci Başvuruları Uluslararası Öğrenci Ofisine Yapılacaktır.
Başvuru Linki: https://enstitubasvuru.cu.edu.tr/
DEĞERLENDİRME
Yüksek Lisans (Tezli) Programları için Adayların:
- ALES (sınav sonuç tarihinden itibaren geçerliliği 5 yıldır) standart puanının ya da GMAT veya GRE’den aldığı eşdeğer puanının %50’si,
- Lisans mezuniyet not ortalamasının (100 üzerinden) tezli programlarda %20’si,
- Yazılı ve mülakat sınavı sonucu ortalamasının (100 üzerinden) %25’i,
-Tezli programlarda yabancı dil puanının %5’i alınarak Yüksek Lisans Giriş Puanı hesaplanır.
-Yüksek Lisans Giriş Puanı 65 (altmış beş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dâhilinde kabul edilmeye hak kazanır.
Doktora Programları için Adayların:
- ALES (sınav sonuç tarihinden itibaren geçerliliği 5 yıldır) standart puanının ya da GMAT veya GRE’den aldığı eşdeğer puanının %50’si,
- Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek Doktora programlarına başvuran adaylarda ALES koşulu aranmaz
- Lisans mezuniyet not ortalamasının (100 üzerinden) %10’u,
- Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamasının (100 üzerinden) %10’u,
- Yazılı ve mülakat sınav notu ortalamasının (100 üzerinden) %25’i,
- Yabancı dil puanının %5’i alınarak Doktora Giriş Puanı hesaplanır.
- Doktora Giriş Puanı 70 (yetmiş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dâhilinde kabul edilmeye hak kazanır.
KESİN KAYIT
Yüksek Lisans (Tezli/Tezsiz) ve Doktora programlarına başvurup Anabilim Dallarında yapılacak değerlendirme sonucunda başarılı olan ve kontenjan dâhilinde kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları 10 Şubat 2025 – 14 Şubat 2025, yedek listeden kazanan adayların ise kesin kayıtları 17 Şubat 2025 – 21 Şubat 2025 tarihlerinde yapılacaktır.
Kesin kayıtlar için istenecek belgeler aşağıda verilmiştir:
1) Kesin Kayıt Formu (Enstitü web sayfası formlar kısmında yer almaktadır).
2) Lisans diploması (aslı gibidir veya noter onaylı kopyası) ya da E-Devletten alınan mezun belgesi.
3) Yurt dışından alınan diplomalar için Yükseköğretim Kurulunca denkliğinin yapılmış olduğuna dair belge.
4) Lisans sonuç belgesi
5) ALES sonuç belgesi
6) Yabancı dil üzerinde TC Kimlik Numarası mutlaka yer almalıdır).
7)Lisans- Yüksek lisans diploması (aslı gibidir veya noter onaylı kopyası) ya da e-devletten alınan mezun belgesi (Doktora programına kabul edilenler için).
8) Lisans-Yüksek lisans transkripti ya da aslı gibidir veya noter onaylı kopyası (Doktora programına kabul edilenler için).
9) Nüfus cüzdan fotokopisi (Kimlik transkripti ya da aslı gibidir veya noter onaylı kopyası.
10) 2 (iki) adet vesikalık fotoğraf.
11) Erkek adaylar için askerlik durum belgesi (https://www.turkiye.gov.tr/askerlik-durumbelgesi-sorgulama adresinden de sorgulama yapılıp, belge alınabilir).